DOČEK NOVE 2017

BONTON NA PUTOVANJU

20.11.2009.

BONTON NA PUTOVANJU

Pojedine zemlje imaju drugačije običaje od naših, zato ih proučite jer ono što vi smatrate uljudnošću i ljubaznošću u nekoj se zemlji može smatrati uvredom...

 

Naučite kako da se osećate kao domaćin u stranoj zemlji i uživajte u gostoljubivosti

Da bi vam odmor ostao u lepom sećanju, nije dovoljno samo da se prepustite situaciji, nego morate da znate i da predvidite moguće neprijatnosti. Koliko ljudi, toliko ćudi - stara je narodna poslovica koja vredi još više ako se uputite u daleke, egzotične krajeve, gde su i običaji i kultura drugačiji od naših. Ne dopustite da vas događaji iznenade, izbegnite neprijatnosti i vaš će odmor biti pun pogodak. Evo nekoliko zlatnih pravila kojih bi trebalo da se pridržavate ako krećete na put po svetu.

 

Upoznajte kulturu zemlje

Pojedine zemlje imaju drugačije običaje od naših, pa ih svakako proučite, jer ono što vi smatrate uljudnošću i ljubaznošću u nekoj zemlji može se smatrati uvredom! Ako ste se odlučili za daleke, egzotične krajeve, i ako ste već spremni da odvojite za put malo bogatstvo, prvo ispitajte običaje, kulturu i situaciju u zemlji. Najbolje informacije o željenom odredištu dobićete u ambasadi, a ako ste se „naoružali” knjigama i vodičima, predlažemo vam da još informacija potražite i na internetu.

Mnoštvo naizgled sitnih informacija: da li vam je potrebna viza, potvrde o lekarskom pregledu ili vakcinisanju, kako da se pozdravljate i ponašate na javnim mestima, koji su tradicionalni rituali za stolom... mogu vas spasiti neprijatnosti, i što je najvažnije, kad počnete da se osećate kao domaćin na stranoj teritoriji, bolje ćete razumeti i zemlju u koju dolazite, kao i njene ljude.

Ako putujete u muslimanske zemlje, zapamtite nekoliko pravila: oblačite se konzervativno; pre nego što nekoga fotografišete, pitajte za dozovlu, ali i ponudite nekoliko novčića u znak zahvalnosti; ne ulazite sami u džamiju bez dozvole i pijte samo vodu iz flaše.

U mnogim se zemljama rado uzimaju napojnice, a u SAD one su i obavezne - ako jedete u restoranima, ostavite napojnicu u vrednosti 10-15 odsto od vrednosti onoga što ste poručili.

Egzotične zemlje, uglavnom muslimanske, razlikuju se u pogledu strogosti, a da ne biste doživeli situaciju kakvu ste možda videli na filmu, uvek pazite na svoj prtljag - mnogo je krijumčara koji bi vas mogli iskoristiti.

 

Pridržavajte se njihovih pravila

Kad stignete na odredište, raspitajte se o sigurnosti u gradu, javnom prevozu... Ako niste sigurni u javni prevoz, poslužite se taksijem, ali vodite računa da vas taksista ne prevari. Cenkanje je, inače, obavezan ritual u mnogim arapskim zemljama, zato se toga ne stidite. Izbegavajte mesta gde su gužve prevelike, idealne su za svađe i tuče. Ako odlučite da se okupate u okeanu, vrlo je važno da pročitate upozorenja na plažama i strogo ih se pridržavate. I na kraju, odmor je vreme za potpuno opuštanje. Ako se i zateknete u neprijatnoj situaciji, naljutite zbog čestih čekanja, gužvi, vrućine - nemojte izgubiti kontrolu. Na odmoru ste i treba da uživate, uprkos svemu (i svakome)!

 

Kome dati napojnicu

Rašireno je mišljenje da su svi hotelski službenici izrazito skloni primanju napojnica. Međutim, to nije tačno, već zavisi od zemlje u kojoj boravite. Najbolje je da pitate šefa recepcije za savet. U Australiji hotelski službenici ne očekuju napojnicu za svoje usluge, dok se u Japanu napojnica smatra ponižavanjem.

 

Dozvola za fotografisanje

Pre nego što počnete da fotografišete u Turskoj, uvek zatražite dozvolu. To se posebno odnosi na džamije, ali i na sve osobe. Jedinstveni turski gest je onaj kad želite da pokažete da je nešto dobro: podignite ruku s dlanom prema napolje i prstima uhvatite palac. Budite oprezni s gestom koji mi zovemo „šipak” - dakle, stisnuta šaka iz koje između kažiprsta i srednjeg prsta viri palac. U Turskoj se taj gest smatra veoma nepristojnim.

 

 

Ljutnja u Indiji

U Indiji svakako izbegavajte ljutnju, jer je to najgori način da tamo nešto dobijete ili postignete. Kad idete ulicom, ne zurite u siromašne ljude jer to Indijci smatraju ponižavajućim.

 

Pripazite na odevanje

Nemojte stajati ruku oslonjenih na bokove, jer se to u Meksiku smatra izrazom neprijateljstva. Nikad nemojte ulaziti u crkvu niti posećivati sveta mesta u šortsu, mini suknji ili majici bez rukava.

 

Ostavite nešto na tanjiru

U Egiptu se jede isključivo desnom rukom, a leva je predviđena samo za održavanje higijene. Smatra se nepristojnim da pojedete sve što je na tanjiru. Ostavljajući nešto hrane, simbolički pokazujete obilje, pa se taj postupak smatra komplimentom domaćinima.

 

Nezadovoljni ste uslugom?

Kad niste zadovoljni uslugama u hotelu u kojem ste odseli, slobodno se požalite. Ako krevet u vašoj sobi škripi, propada i slično, a ne mogu da vam ponude drugu sobu, ili su gosti u sobi do vaše vrlo glasni, možete da se nadate besplatnom obroku. Ovo se uglavnom odnosi na hotele u SAD, Kanadi, Australiji i Velikoj Britaniji. Ako tako nešto zatražite na Balkanu, smatraće vas vrlo duhovitim gostom.

 

Hrana za poneti

Tokom obroka u Austriji šake treba da držite na stolu. Držanje šaka u krilu smatra se nepristojnim. Kad želite da pozovete konobara, pristojno je da podignete ruku s ispruženim kažiprstom. U Americi je sasvim normalno u restoranu reći konobaru da vam ostatke spakuje za poneti, jer kod njih vredi pravilo „šta sam platio, to je moje”. U Japanu suši možete jesti prstima, ali sašimi uvek jedite štapićima. Takođe, u japanskim restoranima nije poželjno da ostavljate napojnicu.

 

Grci se guraju, a Mađari se ne kucaju čašama...

U Indoneziji se ne pokazuje kažiprstom nego palcem. Ako jedete u prepunom restoranu u Nemačkoj, šef sale za vaš sto može bez pitanja da smesti druge goste. U Južnoj Africi je najpopularniji gest šaka podignuta uvis, koju je promovisao državnik Nelson Mandela. Pokazivanje kažiprsta spojenog sa palcem u krug, u Španiji se smatra vrlo nepristojnim. Dok se nazdravlja, u Mađarskoj nije uobičajeno da se kucnete čašama. U Finskoj nemojte stajati prekrštenih ruku jer se to smatra znakom bahatosti. Čekanje u redu ne praktikuje se u Grčkoj, stoga se nemojte čuditi ako Grci počnu da se guraju. Nikad ne palite cigaretu kad jedete u društvu Švajcaraca. U Iz¬rae¬lu se naz¬drav¬lja pre je¬la, u Ita¬li¬ji posle, a u Šved¬skoj se tom pri¬li¬kom ob¬avez¬no us¬taje.Nazdravljanje sa „ćin-ćin” u Ja¬pa¬nu može da bude protumačeno kao prostačko, jer se ova reč u toj zemlji od¬no¬si na mu¬š¬ki pol¬ni or¬gan. Ako ste pušač, imajte na umu da sve više zemalja uvodi zabranu pušenja na javnim mestima. Uvredićete Italijane ako tražite da vam na picu stave kečap - to je „američki izum”. U indijskim „Mekdonaldsima“ ne možete da naručite hamburger zbog njihovog verovanja da je krava sveta životinja.

 

Hoću-neću

U arapskim zemljama, kada vam ponude slatkiše, prvi put treba da odbijete, da ne biste ostavili utisak da ste došli samo radi jela, drugi put treba da prihvatite, treći put isto tako, da biste pokazali da vam zaista prijaju, četvrti put opet odbijte, da se ne biste pokazali kao neko ko nema mere ni u jelu, ni u gošćenju.

 

Bez prisnosti u Češkoj!

Ako ste odlučili da posetite Češku a druželjubivi ste, imajte na umu da su Česi rezervisani i formalni. Jednom kada se dobro upoznaju sa vama otvoriće vam se, ali nikada previše. Oni su uvek ljubazni i učtivi i brzo ljude pri upoznavanju oslovljavaju ličnim imenom, ali ne upuštaju se lako u razgovore sa ljudima koje sretnu na ulici ili u javnom prevozu. Prelazak na neformalan razgovor može da ih uvredi.

 

Kolevka bontona

Kad se upoznajete sa Francuzima, obavezno koristite reč monsinjer (gospodin) ili madam (gospođa), pa prezime, kao i obraćanje sa „Vous“ (Vi), a ne „Tu“ (ti). Bonton je nastao u Francuskoj, na dvoru Luja XIV, tako da pravila klasičnog bontona ovde još važe.

 

Kritika lova na kitove

Norvežani su tolerantni ljudi i ne vole da slušaju kritikovanje trećih lica, pa će smatrati da ste nepristojni ako pokušate nekoga da ogovarate.Njihovo glavno zanimanje je ribarenje, tako da nije pristojno ni da raspravljate o lovu na kitove. Kao i u većini severnih zemalja treba da izbegavate lična pitanja o plati, društvenom statusu i slično. Dobrodošle teme su putovanja, norveška kultura, umetnost i istorija, priroda, sport ili muzika.

Dobro pripazite da u Indiji nikome ne stanete na nogu

U Bugarskoj, Grčkoj, pa i u Makedoniji, klimanje glavom gore-dole znači „ne”, a levo-desno znači „da”.

Ako putujete vozom, brodom... nemojte da koristite jake parfeme.

Sedenje prekrštenih stopala ili kolena u Egiptu se smatra nepristojnim

 

Izvor: Lisa


Čitanja: 5291 | Komentara: 0